Δώδεκα γκέι άντρες σ' ένα δωμάτιο
«Μέσα σ' ένα κόσμο που μας λέει ανώμαλους πρέπει να βρούμε τη φυσιολογικότητά μας», Ηρακλής, μέλος ομάδας αυτογνωσίας γκέι αντρών
του Λύο Καλοβυρνά
Δώδεκα γκέι άντρες σ' ένα δωμάτιο. Μία φορά την εβδομάδα. Μιλάμε για θέματα που μας έχουν προβληματίσει από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας: τι σημαίνει ότι είμαι γκέι; να το πω στους άλλους; γιατί; γιατί όχι; πότε; πώς γνωρίζω άλλους γκέι; τι γίνεται με το σεξ και τους σεξουαλικούς ρόλους; είμαι αρκετά αρρενωπός; πώς κάνω σχέση; διαφέρουν οι γκέι σχέσεις απ' τις στρέιτ; πώς αντιμετωπίζω την κοινωνική πίεση;
Οι ομάδες αυτογνωσίας για γκέι άντρες ξεκίνησαν το 2008, στα πλαίσια του περιοδικού 10%. Δεν είναι κάτι πρωτότυπο – στο εξωτερικό γίνονται εδώ και δεκαετίες, αλλά στην Ελλάδα ήταν από τις πρώτες. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει οχτώ ομάδες, με συνολικά 95 γκέι άντρες και με συντονιστή σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατί όμως να μαζευόμαστε και να μιλάμε; «Είναι φοβερό πώς υπονομευόμαστε με διάφορους τρόπους χωρίς να το καταλαβαίνουμε εξαιτίας του πώς έχουμε μεγαλώσει», λέει ένας από τους συμμετέχοντες. Μεγαλώνουμε σε μια κοινωνία που από τα γεννοφάσκια μας μάς διδάσκει ότι το να είσαι «απ' αυτούς» είναι κάτι κακό, ανώμαλο, κατακριτέο, κάτι που πρέπει να προσπαθήσουμε να καταπνίξουμε και να αλλάξουμε και αν δεν το καταφέρουμε, τουλάχιστον να το κρύβουμε και να ντρεπόμαστε γι' αυτό.
Κι αυτά στην καλύτερη περίπτωση. Πολλοί από μας έχουμε υποστεί λεκτική και ψυχική βία, κακοποίηση, κοροϊδία. Κι αυτά μας έχουν αφήσει κατάλοιπα, δυσκολίες που ακόμη μας εμποδίζουν στον δρόμο μας, λίγο ή πολύ.
Στην ομάδα αυτογνωσίας και υποστήριξης δεν αναζητούμε λύσεις και συνταγές. Δεν υπάρχουν. Ο καθένας μας είναι ξεχωριστός άνθρωπος και δεν υπάρχουν γενικές, μαγικές λύσεις που να ταιριάζουν σε όλους. Μέσα όμως από το μοίρασμα εμπειριών και προβληματισμών, βλέπουμε πώς έχουν ζήσει άλλοι παρόμοιες καταστάσεις και έτσι σκεφτόμαστε και για το πώς αντιμετωπίζουμε εμείς τα πράγματα.
Τέτοιες συζητήσεις σπάνια έχουμε την ευκαιρία να τις κάνουμε στα σοβαρά με άλλους όμοιούς μας, σ' ένα πλαίσιο στηρικτικό και καλοπροαίρετο.
Κάποιοι νομίζουν ότι όσοι πηγαίνουν σε τέτοιες ομάδες είναι στρατευμένοι γκέι, που ζουν εντελώς απροκάλυπτα και προκλητικά, και ότι ο συντονιστής πιέζει τους συμμετέχοντες να κάνουν coming out. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Στις ομάδες αυτογνωσίας έρχονται γκέι άντρες όλων των τύπων: άνθρωποι για τους οποίους δεν το γνωρίζει απολύτως κανείς και άλλοι που το έχουν πει σε όλους· άντρες που ασχολούνται ενεργά με τον γκέι ακτιβισμό και άλλοι που δεν πιστεύουν στη συλλογική δράση. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Στόχος των ομάδων είναι να ακούσουμε ο ένας τον άλλον, να μιλήσουμε (αν θέλουμε) και μέσα από αυτή την ανταλλαγή να καταλάβουμε καλύτερα αυτό που ζούμε.
- Δημιουργήθηκε στις