Σε αυτήν την κατηγορία

Σύνδεση

Σύντομα το 10% θα ενεργοποιήσει τις εγγραφές χρηστών.

Μετά την ενεργοποίηση, μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες θα μπορούν να δημοσιεύουν στο φόρουμ ή να χρησιμοποιούν το chat.
Έχουμε 136 επισκέπτες on-line.

Φόρουμ Συζητήσεων
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
για τον στρατό
(0 μέλος/η είναι εδώ) 
Μετάβαση στο τέλοςΝέο ΘέμαΑπάντηση στο θέμα
ΘΕΜΑ: για τον στρατό
Jorgito

Απ:για τον στρατό πριν από 1 Χρόνος, 7 Μήνες  
Ξαδερφε,
καπου εγραψες στο φιλο μας που ανησυχει οτι "αν μπορεις να τον αποφυγεις τον στρατο, κανε το, μονο και μονο επειδη ειναι χασιμο χρονου". Δεν μας ειπες ομως πώς τον αποφευγεις? Πηγαινοντας εκει και λεγοντας οτι θελω απαλλαγη γιατι ειμαι γκει και φοβαμαι οτι κινδυνευει η σωματικη μου ακεραιοτητα εκει μεσα με ολους τους ομοφοβικους στρατιωτικους?? Και ποιος θα σου δωσει σημασια?? Και εγω συμφωνω οτι ειναι χασιμο χρονου και επειδη τελειωνω σπουδες στις Αγγλια τον Σεπτεμβρη που μας ερχεται ολοι οι συμφοιτητες μου κανουν επαγγελματικα σχεδια και εγω πρεπει να σκεφτομαι το στρατο, αν ειναι δυνατον!!! Οσον αφορα αυτο, εσυ που εχεις και σχεση με τα εξωτερικα, εχεις ιδεα, αν μεινω εξω για να δουλεψω, και δε γυρισω στην Ελλαδα τι κυρωσεις μπορει να εχω? Θυμαμαι οτι διαβατηριο που εβγαλα πριν 2 χρονια, χρειαζονταν οπωσδηποτε χαρτι απο τη στρατολογια. Και εκτος αυτου, υπαρχει περιπτωση να με συλλαβουν σε κανα Ελ.Βενιζελος την ωρα που μπαινω? Δεν εχω καταλαβει ακριβως τι σοι κατηγορια ειναι αυτη του ανυποτακτου εξωτερικου.. Οποιος αλλος γνωριζει κατι σχετικο (και εγκυρο), θα βοηθουσε ιδιαιτερα.. Ευχαριστω.

Σημειώθηκε Σημειώθηκε
  Reply Quote
Θωμάς

Φίλε Jorgito

Λόγω σπουδών, υπήρξα ανυπότακτος για περίπου ένα χρόνο. Προβλήματα δεν είχα, αλλά προσωπικά ήθελα να ξεμπερδεύω. Όταν παρουσιάστηκα, πέρασα ένα τυπικό στρατοδικείο, όπου άρθηκε το επιπρόσθετο 6μηνο που σου επιβάλουν.

Παλαιότερα, ανυπότακτοι εξωτερικού μπορούσαν να βγάλουν διαβατήριο ισχύος μόνο ενός έτους με σφραγίδα 'επιστροφή στην Ελλάδα μόνο για στρατιωτική θητεία' ή κάτι τέτοιο. Πήγαινες στο Προξενείο στο Λονδίνο ή όπου αλλού και υπέγραφες υπεύθυνη δήλωση ανυποταξίας. Αυτή η σφραγίδα ήταν εντελώς παράνομη και καταργήθηκε. Πλέον μπορείς να βγάλεις κανονικό διαβατήριο ισχύος 5 ετών χωρίς την σφραγίδα. Όπως ανέφερες, τώρα χρειάζεσαι βεβαίωση ανυποταξίας από τη στρατολογία (εάν έχεις κάποιο άτομο που μπορεί να την πάρει για εσένα). Το Προξενείο στο Λονδίνο έχει και ένα τμήμα στρατολογίας για διακοσμητικούς κυρίως λόγους. Η 'υπεύθυνος' εκεί έχει μόνο μία απάντηση σε όλα τα ερωτήματα: να απευθυνθείτε στη στρατολογία σας.

Μπορείς να δεις πληροφορίες εδώ:

http://www.greekembassy.org.uk/pages_en/passports.html

και εδώ όπου έχει αρκετές πληροφορίες για τον στρατό και ανυποταξία γενικότερα:

http://www.omhroi.gr/

Με διαβατήριο, δικαιούσαι διαμονή στην Ελλάδα μέχρι 30 ημέρες τον χρόνο. Φημολογείται ότι πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί εάν χρειαστεί να κάνεις εξακρίβωση στοιχείων στην αστυνομία, π.χ. εάν εμπλακείς σε τροχαίο ατύχημα. Δεν υπάρχει τρόπος όμως να ξέρει η στρατολογία ή η αστυνομία εάν έχεις ξεπεράσει τις 30 ημέρες αφού το διαβατήριο δεν σφραγίζεται. Ποτέ δεν έχω ακούσει περίπτωση ατόμου που είχε πρόβλημα οποτεδήποτε.

Παλαιότερα, ανυπότακτοι εξ Αγγλίας πετούσαν Ελλάδα μέσω άλλης χώρας Schengen (κάτι που έκανα και εγώ πριν από 2-3 χρόνια, πριν παρουσιαστώ). Κατ'αυτόν τον τρόπο, ο έλεγχος διαβατηρίων γινόταν στη Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κτλ. και δεν υπήρχε περίπτωση να σε ελέγξουν στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζω εάν αυτό είναι πλέον αναγκαίο.

Μπορείς βέβαια να παρουσιαστείς και να αραδιάσεις ψυχολογικά προβλήματα. 99,9% θα σου δώσουν αναβολή. Την ημέρα που παρουσιάστηκα, όσοι ζήτησαν αναβολή (και ήταν αρκετοί), την πήραν. Η πιο συνήθης δικαιολογία ήταν: νιώθω κατάθλιψη κτλ, ε ναι και χρωστάω και κάτι μαθήματα..

Στο θέμα του στρατού, δεν υπάρχουν γενικεύσεις. Εξαρτάται πού θα πέσεις και με τι άτομα. Και οι εγκατασττάσεις/συνήθειες διαφέρουν από στρατόπεδο σε στρατόπεδο και από σώμα σε σώμα και τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν πολύ γρήγορα κάθε φορά που αλλάζει ένας διοικητής. Τα πράγματα πάντως δεν είναι τραγικά. Εγώ ήμουν σε σχέση και δεν με ενδιέφερε να βρω sex στο στρατό, αλλά όντως υπήρχαν αρκετά άτομα που ψαχνόντουσαν και περνούσαν καλά. Γενικότερα προβλήματα δεν συναντήσαμε κανείς απ'όσο ξέρω. Προσωπικά δεν το διαφήμιζα, αλλά όλα τα άτομα με τα οποία είχα επαφή γνώριζαν για εμένα, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή μου. Δεν ήταν καν θέμα. Και αρκετοί είχαν γνωρίσει και τον Αγγλούκο μου (όπου έπαθε το σοκ της ζωής του όταν είδε Ελληνικό στρατόπεδο στην ορκωμοσία).

Ο στρατός είναι εντελώς χάσιμο χρόνου και έχεις να αντιμετωπίσεις τεράστια ηλιθιότητα κτλ. Για όσα άτομα ενδιαφέρονται, το site omhroi.gr έχει τις περισσότερες πληροφορίες για τη θητεία, την ανυποταξία, το τι να περιμένεις και πώς να προετοιμαστείς κτλ. Αν μπορώ κάπως να βοηθήσω, ευχαρίστως.

Επίσης, συμπληρώνοντας τον ξάδερφο, ακόμη και την εξέταση την ιατρική, εμείς την περάσαμε σε ατομικά παραβάν και απλά μας ρώτησαν πόσα αρχίδια έχουμε χωρίς να τα κατεβάσουμε.

Σημειώθηκε Σημειώθηκε
  Reply Quote
Jorgito

Να 'σαι καλα θωμα, πολυ διαφωτιστικο το μηνυμα σου. Για τις 30 μερες ποτε δε μπορεσα να καταλαβω τι λογικη του σε μια χωρα εντος Schengen. Οντως, η Αγγλια, ακομα εκτος Schengen βρισκεται, και θα εξακολουθησει, αλλα γεγονος ειναι οτι στην Ελλαδα, δεν ελεγχουν ποτε ελληνικα διαβατηρια ουτε στο έμπα ουτε στο έβγα, αλλά σαφως ειναι προτιμωτερο να πηγαινεις μεσω αλλης χωρας αν θελεις να εχεις το κεφαλι σου ησυχο. Τωρα εδω που τα λεμε, τιποτα δεν μπορουν να αποδειξουν γιατι ακομη και να σε πιασουν και στην εισοδο και στην εξοδο, δεν μπορουν να αποδειξουν οτι το ενδιαμεσο διαστημα ησουν στην Ελλαδα. Ωραιος ο νομος του ΠΑΣΟΚ δε λεω, και παροτι δεν ψηφιζω κανενα απο τα δυο, εχω να πω οτι βολεψαν αρκετα λαμογια με τετοιες γελοιες νομοθεσιες που εξαγοραζουν θητειες στα 35 και μπαινοβγαινουν χωρις κυρωσεις ελευθερα. Τωρα θα μου πεις, ολο το συστημα σαθρο ειναι, δεν διαφοροποιηθηκε και φοβερα. Ανεκαθεν, οποιος ειχε και εχει δοντακι, θα κανει τα δικα του. Εχω φιλους που υπερετησαν στο Μενιδι και την Ελευσινα ολη τους τη θητεια, και αλλους κακομοιρους που ηταν στον Εβρο απο την αρχη μεχρι το τελος. Αυτη ειναι η Ελλαδα, γι'αυτο τη συχαινομαι και αυτην και το στρατο μαζι. Το οτι ειμαι γκέι δεν μ'εχει απασχολησει ιδιαιτερα, θεωρω οτι ειναι περισσοτερο πιθανο να πεσω σε καλα χερια παρα να δεινοπαθησω. Αν και η αληθεια ειναι οτι στα ντους οταν ξερουν οι συναδερφοι σου, δε σε αντιμετωπιζουν με τον ιδιο τροπο οπως εναν στρειτ, δε πα να σαι και ο πιο μάτσο. Εγω το βλεπω στο γυμναστηριο χρονια τωρα, οταν ειμαι με στρειτ φιλους μου, ποτε δεν γδυνονται μπροστα μου, νομιζουν οτι θα καυλωσω μαζι τους (με ορισμενους, δεν ειναι κι απιθανο, lol) αλλα σιγουρα δεν μπορεις να αισθανεσαι ισος προς ισον, κατι που με ενοχλει ενιοτε. Thanks και παλι για τις πληροφοριες.

Σημειώθηκε Σημειώθηκε
  Reply Quote
Θωμάς

Συμφωνώ απόλυτα και 100% με όσα λες.

Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξεις είναι ότι εάν έχεις πάρει αναβολή για μεταπτυχιακό, βασικά είσαι υποχρεωμένος όταν πάρεις το μεταπτυχιακό να διακόψεις την αναβολή και να υποβάλεις το μεταπτυχιακό (όπως είχες κάνει με το πτυχίο). Αν απλά αφήσεις την αναβολή να λήξει, σου ρίχνουν άλλο ένα 6μηνο το οποίο δεν χαρίζεται (δεν περνάς στρατοδικείο). Ή το υπηρετείς, ή το εξαγοράζεις, γύρω στα 400 Ευρώ αν θυμάμαι καλά.

Σημειώθηκε Σημειώθηκε
  Reply Quote
Jorgito

Eλα, ρε συ σοβαρα? Αυτο δεν το ηξερα. Βασικα μεταπτυχιακο κανω, αλλα δεν ηξερα οτι το προπτυχιακο επρεπε να το καταθεσω. Ειχα την εντυπωση παντως οτι μπορουσες να κανεις χρηση την αναβολης μεχρι το μαξιμουμ που σου δινουν χωρις να δωσεις λογαριασμο τι και πώς. Θα παρω αυριο στο στρατολογικο γραφειο να ρωτησω. Ασχετο: Βρηκα ενα αρθρο που γραφτηκε το 2003 και τοτε θυμαμαι με ειχε γεμισει ελπιδες αλλα τελικα, μαλακιες..

http://www.enet.gr/online/online_text/c=....12.2003,id=39554068

Σημειώθηκε Σημειώθηκε
  Reply Quote
Θωμάς

Μπορεί και να έχει αλλάξει, ρώτα.

Κατάργηση της θητείας; Και ποιος θα κάνει τη δουλειά που ΔΕΝ κάνουν όλοι οι μόνιμοι;

Σημειώθηκε Σημειώθηκε
  Reply Quote
Ο ξάδερφος απ' το Λονδίνο

Ακριβώς όπως τα λέει ο Θωμάς είναι.

Έχω δύο φίλους εδώ που είναι ανυπότακτοι και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μπαινοβγαίνουν στην Ελλάδα. Φυσικά δέν έχουν και καμία πρόθεση να επιστρέψουν πρίν πάρουν σύνταξη.

Ο ένας από τους φίλους μου απλά έκανε αίτηση για βρετανικό διαβατήριο και φυσικά το πήρε. Αναλόγως τα χρόνια που είσαι στην βρετανία μπορείς η όχι να κάνεις αίτηση. Πρίν λίγα χρόνια που παρακολουθούσα την σχετική νομοθεσία, ήταν 5 χρόνια. Τώρα δεν ξέρω αν έχει αλλάξει.

Ο άλλος φίλος μου, δεν έχει πάρει διαβατήριο, απλά ταξιδεύει μέσω χώρας Shengen (Ιταλία, Γαλλία, Ολανδία). Το κάνει τα τελευταία 2 χρόνια και δεν είχε κανένα πρόβλημα.

Βέβαια, κατά την γνώμη μου, από τις δύο περιπτώσεις η πρώτη είναι και η πιό σίγουρη αφού ξεμπερδεύεις μια και καλή. Το μόνο βασικό που πρέπει να αποφασίσεις είναι αν θέλεις να μείνεις μόνιμα στο εξωτερικό ή όχι. Για μερικούς αυτό είναι αυτονόητο, για άλλους είναι πιό δύσκολη απόφαση.

Στην δική μου περίπτωση η απόφαση να επιστρέψω για ένα χρόνο και να πάω στο στρατό πάρθηκε καθαρά σε οικογενειακό και σε προσωπικό επίπεδο. Μπορώ όμως να πώ με σιγουριά ότι το μετάνιωσα και ότι με πήγε 1 χρόνο πίσω επαγγελματικά. Γι' αυτό τώρα λέω σε όλους ότι αν μπορούν, να το αποφύγουν.

Σημειώθηκε Σημειώθηκε
  Reply Quote
Jorgito

Κοιταξε ξαδερφε, η αληθεια ειναι οτι η σχεση μου με την Ελλαδα ειναι σχεση αγαπης και μισους ταυτοχρονως. Δε σκοπευω να γυρισω, οχι αμεσα τουλαχιστον. Αυτο βεβαια πολλες φορες εξαρταται κι απο τι δουλεια βρισκεις να κανεις εξω και κατα ποσο σε ικανοποιει ο τροπος ζωης (μιλαω ειδικα για Αγγλια, γιατι διαφερει πολυ ο τροπος σε σχεση με μεσογειακες χωρες). Οσον αφορα το βρετανικο διαβατηριο που λες, επειδη το εψαξα, η Μ.Βρετανια εχει παψει πλεον να χορηγει διαβατηρια σε πολιτες της Ε. Ενωσης για το λογο οτι εχουν τα ιδια ακριβως δικαιωματα κατοικιας και εργασιας με τους Βρετανους πλην του να ψηφιζεις. Νομιζω οτι μετα απο 9 χρονια στο δινει και κατω απο αυστηρες προυποθεσεις.. Ε σε 9 χρονια θα μαι ακριβως 35 και την εξαγοραζω. Επειδη 2-3 μερες τωρα εκανα κατι τηλεφωνα σε κατα τοπους στρατολογικα γραφεια, δε το σηκωνει κανεις (τι πρωτοτυπο για την Ελλαδα). Σε πανω απο 20 τηλεφωνα εχω καλεσει, και εκτος του γραφειου που υπαγομαι εγω. Μπουρδελα ολα. Η αληθεια ειναι οτι αυτο που ειπε ο Θωμας δε το 'χα σκεφτει καθολου. Κ εχει απολυτο δικαιο.. Ολη τη βρωμα και τα καψονια των καυλωμενων διοικητων καποιος πρεπει να τα πληρωσει..

Αν τελικα μεινω εξω, πραγμα που επιδιωκω, εννοειται οτι δεν προκειται να παω, απλα δε ξερω κατα ποσο, στις επισκεψεις μου στην Ελλαδα θα νιωθω σαν καταζητουμενος η οχι. Στο site www.ellinikos-stratos.com γραφει οτι ατομα που επιχειρουν να βγουν εκτος schengen και ειναι ανυποτακτοι μπορει και να οδηγηθουν κατευθειαν στην στρατονομια εφοσον ειναι ανυποταχτοι. Και ρωταω εγω τωρα: Αν βασει νομου, ο ανυποτακτος εξωτερικου δε υφισταται κυρωσεις και μπορει να επισκεπτεται την Ελλαδα, με ποια λογικη να σε μαζευουν στο Αεροδρομιο, λες και σε ψαχνει η Interpol. Καταλαβες δηλαδη, ναι μεν υπαρχει νομος, αλλα ειναι αυτο το μπουρδελακι της ψωροκωσταινας που λεει παντα "ΝΑΙ μεν, ΑΛΛΑ!".

Σημειώθηκε Σημειώθηκε
  Reply Quote
Ο ξάδερφος απ' το Λονδίνο

Απ:για τον στρατό πριν από 1 Χρόνος, 6 Μήνες  
Να το ψάξεις λίγο παραπάνω το θέμα με το διαβατήριο. Είναι το λεγόμενο normalisation το οποίο είμαι σίγουρος ότι γίνεται ακόμα. Μάλιστα ένας φίλος μου έχει ξεκινήσει την διαδικασία. Το μόνο που του ζήτησαν είναι bank statements ή payslips για 5 χρόνια ώς απόδειξη ότι ζόυσε στην βρετανία.

Αν θέλεις να τα πούμε και κατ' ιδίαν θα μπορούσαμε, αλλά δεν ξέρω πώς να σου δώσω το email μου!!!

Σημειώθηκε Σημειώθηκε
  Reply Quote
Jorgito

Απ:για τον στρατό πριν από 1 Χρόνος, 6 Μήνες  
Σ'ευχαριστω ξαδερφε για ολες τις πληροφοριες. Το email μου ειναι flight052@gmail.com εαν χρειαστεις οτιδηποτε. Οσον αφορα τα διαβατηρια, αυτο που σου λεω για την EU υπηκοτητα μου το ειπε μεταξυ αλλων πολυ προσφατα ενας φιλος μου που ζει για πεμπτο χρονο στη Βρετανια και του ειπαν οτι μονο αν δεν ειναι EU μπορει να υποβαλει τα χαρτια του για να παρει UK Citizenship. Τωρα μπορει να ελεγε κ μαλακιες, δεν ξερω. Εγω ουτως η αλλως στα τελη του πρωτου χρονου ειμαι, εχω καιρο ακομη μεχρι να με απασχολησει το συγκεκριμενο θεμα. Και ευτυχως η αναβολη μου ληγει τελη 2012. Απλα η μαλακια ειναι οτι και να ηθελα να δουλεψω στην Ελλαδα μεχρι τοτε ζητανε παντου απολυτηριο στρατου, τι πραγμα ειναι τουτο? Και καλα, για δημοσια υπηρεσια το καταλαβαινω. Αλλα να ζητα η Aegean ατομα και να θελει εκπληρωμενες στρατιωτικες υποχρεωσεις? Αυτο συνιστα διακριση παντως με βαση την Ευρωπαικη Νομοθεσια, και κατα της εθνικοτητας (γιατι αν εισαι Αγγλος, δεν θα σου ζητησει) και κατα του φυλου (δε ζηταει στις γυναικες). Τεσπα, τι ασχολουμαι και εγω. .. Λες και δε ξερω τι ειναι η Ελλαδα, αυτο να μου κανει εντυπωση?

Σημειώθηκε Σημειώθηκε
  Reply Quote
Μετάβαση στην αρχήΝέο ΘέμαΑπάντηση στο θέμα