Σε αυτήν την κατηγορία

Σύνδεση

Σύντομα το 10% θα ενεργοποιήσει τις εγγραφές χρηστών.



Μετά την ενεργοποίηση, μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες θα μπορούν να δημοσιεύουν στο φόρουμ ή να χρησιμοποιούν το chat.
Έχουμε 141 επισκέπτες on-line.

Φόρουμ Συζητήσεων
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Μαλάουι - Ουγκάντα - Ιράν
(0 μέλος/η είναι εδώ) 
Μετάβαση στο τέλοςΝέο ΘέμαΑπάντηση στο θέμα
ΘΕΜΑ: Μαλάουι - Ουγκάντα - Ιράν
#4298
Σταύρος Γιαννακόπουλος

Μαλάουι - Ουγκάντα - Ιράν πριν από 6 Μήνες, 1 Εβδομάδα  
Ζήτημα ζωής και θανάτου (02-02-2010)

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΙΡΑΝ, ΟΥΓΚΑΝΤΑ & ΜΑΛΑΟΥΙ



Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε θέματα που αφορούν τα Γκέι Δικαιώματα σε πολλές χώρες του κόσμου. Πρόσφατα όμως ήρθαν (ξανά) στην επιφάνεια τρεις χώρες στις οποίες η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει. Οι εξελίξεις σε Ιράν, Ουγκάντα και Μαλάουι είναι πολύ ανησυχητικές και το θεωρούμε καθήκον μας να σας ενημερώσουμε σχετικά.



Βασικά, άνδρες (αλλά και γυναίκες) αντιμετωπίζουν την θανατική ποινή ή την φυλάκιση μόνο και μόνο επειδή είναι γκέι, ή γιατί προστατεύουν/καλύπτουν κάποιον που είναι γκέι. Το παρακάτω άρθρο συνοψίζει την κατάσταση που επικρατεί. Διαβάστε το και σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε:



ΙΡΑΝ - Στο θάλαμο των μελλοθανάτων

Ένας αδιευκρίνιστος μέχρι τώρα αριθμός ανδρών βρίσκονται κλεισμένοι σε φυλακές του Ιράν περιμένοντας την θανατική ποινή που τους επιβλήθηκε γιατί διέπραξαν το "έγκλημα" του σοδομισμού (“Lavat”). Είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε ακριβή ενημέρωση για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά τρεις από αυτούς τους άνδρες βρέθηκαν στο προσκήνιο. Ο Nemat S., ο Mehdi P. και ο Mohsen Gh. καταδικάστηκαν σε θάνατο για "εγκλήματα" που διέπραξαν όταν ήταν ακόμα ανήλικοι. Επειδή ήταν ανήλικοι, ο νόμος δεν επέτρεπε να εκτελεστούν. Κι έτσι, τους έριξαν στη φυλακή μέχρις ότου ενηλικιωθούν, οπότε και θα είναι έτοιμοι να υποστούν τη θανατική ποινή.



Είναι εντελώς άδικο και απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, από κάθε άποψη, και δεν υπάρχει λόγος να επεκταθούμε εδώ σε περισσότερες λεπτομέριες. Είναι γεγονός ότι αν δεν γίνει κάτι άμεσα, σύντομα θα δούμε κι άλλες τραγικές εικόνες απαγχωνισμού νεαρών όπως αυτή που κυκλοφόρησε ευρέως το 2005 μετά από ανάλογη περίπτωση. Πραγματικά, δεν θέλουμε να χρειαστεί να δημοσιεύσουμε καμία ακόμη τέτοια εικόνα εδώ στο GayRomeo.





ΟΥΓΚΑΝΤΑ - Πρόταση νόμου "Ενάντια στην Ομοφυλοφιλία"

Η ομοφυλοφιλία είναι ήδη παράνομη στην Ουγκάντα. Άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ισόβιας κάθειρξης, αν συλληφθούν και καταδικαστούν. Κι όμως, αυτό δεν είναι αρκετό για κάποιους ομοφοβικούς πολιτικούς της χώρας. Ένας νέος νόμος, ένα "νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας" έχει προταθεί και βρίσκεται υπό συζήτηση. Το νομοσχέδιο αυτό κάνει την ήδη άδικη κατάσταση ακόμα πιο δυσμενή. Μπορείς από εδώ να κατεβάσεις το επίμαχο νομοσχέδιο σε PDF.



Θανατική ποινή ή ισόβια στη φυλακή

Το νομοσχέδιο αυτό προτείνει την θανατική ποινή για όσους διαπράττουν το “έγκλημα” που πρόσφατα οι αρχές ονόμασαν “aggravated homosexuality” και αφορά οποιαδήποτε ομοφυλοφιλική πράξη με ανήλικο άτομο, ή ομοφυλοφιλική πράξη από οροθετικό άτομο (με ή χωρίς προφυλακτικό), ή τέλος οποιαδήποτε ομοφυλοφιλική πράξη από άτομο κάποιου αξιώματος. Η θανατική ποινή θα επιβάλλεται και στους "κατα συρροή εγκληματίες" - οποιονδήποτε δηλαδή έχει συχνές ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές. Το νομοσχέδιο προτείνει την ποινή της ισόβιας φυλάκισης για κάθε ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, ακόμα δηλαδή κι αν κάποιος αγγίξει κάποιον άλλο του ιδίου φύλου με πρόθεση να έχει ομοφυλοφιλικές σχέσεις.



Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο ένοχος θα είναι και όποιος "προωθεί" την ομοφυλοφιλία και θα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 5 εως 7 χρόνια. Αυτό αφορά και μέλη οργανώσεων που συμβουλεύουν ή υποστηρίζουν ΛΟΑΤ άτομα ή παρέχουν πληροφορίες για ασφαλέστερο σεξ κλπ. αλλά και γονείς ή άλλα μέλη οικογένειας ή σπιτονοικοκύρηδες/κυρές που επιτρέπουν 2 άτομα του ίδιου φύλου να μοιράζονται το ίδιο υπνοδωμάτιο. Τέλος, οποιοσδήποτε κατέχει κάποιο αξίωμα και γνωρίζει κάποιον ομοφυλόφιλο, θα υποχρεούται από το νόμο να τον αναφέρει στην αστυνομικές αρχές μέσα σε 24 ώρες - διαφορετικά θα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 3 χρόνων.



ΜΑΛΑΟΥΙ - 14 χρόνια φυλακή για αρραβωνιασμένο ομοφυλόφιλο ζευγάρι

Τον περασμένο Δεκέμβριο, 2 νεαροί άνδρες από το Μαλάουι, ο Tiwonge και ο Steven αποφάσισαν να επισημοποιήσουν τον έρωτα τους με μία παραδοσιακή τελετή αρραβώνα. Το περιστατικό έγινε θέμα στα μέσα ενημέρωσης και οι δύο άνδρες συνελήφθησαν αμέσως για "προσβολή δημοσίας αιδούς". Αν καταδικαστούν, μπορεί να τιμωρηθούν μέχρι και με 14 χρόνια φυλάκισης.





Την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε το ζευγάρι στο δικαστήριο, το πλήθος τους αποδοκίμασε και τους προπηλάκισε. Ο Tiwonge δεν άντεξε και, αφού έκανε εμετό, λιποθύμισε. Κανένας δεν έτρεξε να τον βοηθήσει. Τελικά, όταν βρήκε τις αισθήσεις του και σηκώθηκε όρθιος, του είπαν ότι πρέπει ο ίδιος να καθαρίσει το πάτωμα του δικαστηρίου που λέρωσε με το ξερατό του. Η δίκη έχει αναβληθεί τώρα αλλά στο μεταξύ οι δυο άνδρες παραμένουν στη φυλακή, όπου πρόκειται να υποβληθούν σε “ιατρικές” εξετάσεις για να “διαπιστωθεί” ότι είχαν ομοφυλοφιλικές σχέσεις.



Εκτός από την απάνθρωπη αντιμετώπιση που είχαν ο Tiwonge και ο Steven, οι αρχές προχώρησαν και στη σύλληψη μελών της μη-κυβερνητικής οργάνωσης CEDEP με το σικέ αιτιολογικό ότι “πορνογραφούν” όταν προωθούν τις πρακτικές του ασφαλέστερου σεξ.



Τι μπορείτε να κάνετε;

ΙΡΑΝ: Η οργάνωση Iranian Railroad for Queer Refugees (IRQR), με έδρα στον Καναδά, έχει ξεκινήσει ειδική καμπάνια με τίτλο 346 No Execution. Μέσω της καμπάνιας αυτής η οργάνωση ζητά την κατάργηση της θανατικής ποινής και βρίσκει υποστήριξη από ένα ολοένα αυξανόμενο αριθμό ΛΟΑΤ οργανώσεων ανά τον κόσμο. Σας προτρέπουμε λοιπόν να διαβάσετε το σχετικό κείμενο και να συμμετέχετε.



ΟΥΓΚΑΝΤΑ: Έχουν ήδη γίνει πολλές διαμαρτυρίες σε διάφορες χώρες και έχουν βγει καταδικαστικές ανακοινώσεις από διάφορες μη-κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και από κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της Ευρωπαικής Ένωσης. Ελάτε σε επαφή με τις τοπικές ΛΟΑΤ οργανώσεις για να δείτε ποιες δράσεις έχουν προγραμματιστεί για το θέμα στη χώρα σας. Υπόγραψε και αυτήν την Παγκόσμια Δράση.



ΜΑΛΑΟΥΙ: Οι οργανώσεις που υποστηρίζουν τον Tiwonge και τον Steven χρειάζονται τη βοήθεια σας. Επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες petertatchell.net και IGLHRC για να δείτε πως μπορείτε κι εσείς να στηρίξετε τον αγώνα τους. Μπορείτε ακόμα να συμμετέχετε στην καμπάνια αποστολής επιστολών που οργανώνει η Διεθνής Επιτροπή για τα Γκέι & Λεσβιακά Δικαιώματα IGLHRC (letter writing campaign).
 
Σημειώθηκε Σημειώθηκε
  Reply Quote
#5169
Σταύρος Γιαννακόπουλος

Απ:Μαλάουι - Ουγκάντα - Ιράν πριν από 1 Μήνας, 2 Εβδομάδες  
Αν και κάπως παλιό 2 μήνες πριν ίσως κάποιες-οι να μην το έχουν μάθει:

Καλά τα νέα από το Μαλάουι – Προεδρική χάρη στο ομοφυλόφιλο ζευγάρι (31 Μαΐου 2010)
Το Σάββατο 29 Μαΐου ο Πρόεδρος του Μαλάουι Μπίνγκου ουα Μουθαρίκα παραχώρησε χάρη στον 26χρονο Στίβεν Μοντζέζα και τον 20χρονο Τιουόνγκε Τσιμπαλάνγκα, το ομοφυλόφιλο ζευγάρι που είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια φυλάκισης μετά τον γάμο του νωρίτερα τον Μάιο.


Το μέλλον τους παραμένει αβέβαιο. Η κοινή γνώμη στο Μαλάουι είναι ακόμα εξαγριωμένη και πολύ εχθρική απέναντι τους. Σύμφωνα με το νόμο, αν το ζευγάρι συνεχίσει να ζει ως ζευγάρι, μπορεί να βρεθούν και πάλι στη φυλακή. Το Μαλάουι είναι μία από τις 37 Αφρικανικές χώρες όπου η ομοφυλοφιλία είναι απαγορευμένη δια νόμου.
 
Σημειώθηκε Σημειώθηκε
  Reply Quote
Μετάβαση στην αρχήΝέο ΘέμαΑπάντηση στο θέμα